Welzalig de man die niet wandeld

Gepubliceerd op 25 februari 2020 om 21:33

Welzalig de man die niet wandelt

 

Welzalig de man die niet wandelt in de naam der goddelozen, die niet staat op de weg der zondaars nog zit in de kring der spotters…
Wie kerkelijk is opgegroeid of op een christelijke school heeft gezeten heeft als kind dit nummer vast regelmatig gehoord en misschien wel uit volle borst meegezongen. (opw. 244) dit liedje komt (bijna) rechtstreeks uit de bijbel (Psalm 1-2). En nu nog als volwassen vrouw galmt dit liedje nog regelmatig in mijn hoofd en leer het ook mijn kinderen.


Maar wat zingen we nu eigenlijk? En hoe werkt dit in ons leven door? Wat houd het nu eigenlijk in?

 

Een paar jaar geleden was ik gestopt met het zingen van dit liedje. In de kerk was ik aan het bidden of de dominee weer tot geloof mocht komen, zodat hij zijn mensen weer kon voeden, ik heb daar in de kerk 2 jaar elke zondag (en vaak ook doordeweeks) gebeden voor de dominee en zijn volgelingen. Maar miste hierdoor wel dat ikzelf werd gevoed in mijn geloof.

Ook speelt mee dat we in die tijd hele lieve buren hadden en nog steeds hebben maar deze mensen zijn anti-geloof en ik had er mijn eigen zinnen erop gezet om hun tot het geloof te bekeren, maar raakte zo verstrikt in mijn onkunde, mijn onwetendheid en ik wilde het te graag laten slagen.

Ik bad of God mij wilde helpen maar vergat te vragen of Hij wilde dat ik dit deed. Mijn persoonlijke geloof nam af, ik wandelde met de goddeloze en zat in de kring der spotters….


Tot ik inzag dat dit niet mijn strijd moest zijn. God kies Zijn strijd en dus mijn strijd. Ik zou me moeten overgeven aan Hem. Hoe lief deze mensen ook zijn en hoe graag ik ze zou willen bekeren, de vraag was nu, willen ze wel bekeerd worden? Als God dat zou willen zou Hij ze nog een kans geven en misschien ben ik niet de aangewezen persoon hiervoor. Bovendien was mijn geloof en gevoelens rondom geloof nu ook leeg… ik moest eerst aan mezelf werken aan mijn persoonlijke band met mijn Vader met mijn God.


Een drastisch besluit maar ik nam afstand van onze lieve buren en als gezin namen we afstand van de kerk. We zijn zelf gaan lezen, zingen, bidden en verdiepen in het geloof, zowel uit de Bijbel als om ons heen kijken wat er allemaal gebeurt en afspeelt. Steeds meer kwamen we tot inzicht hoe het nu daadwerkelijk zat. In de kerk werd niet per definitie uit de Bijbel gepredikt maar naar “eigen” inzicht ofwel opgelegde inzicht zoals we worden voorgesteld zoals we horen te denken, steeds meer werd de maatschappelijke behoefte verweven in een preek met een christelijk sausje eroverheen. Maar dus niet meer inhoudelijk over de Bijbel.


Steeds meer kwamen we erachter dat we niet de enige waren die er zo over dachten. Heel veel kerkverlaters zijn (tegenwoordig) geen God-verlaters, sterker nog buiten de kerk zie we een sterker geloofsleven opbloeien een verdiepping in het woord van God, een bewustwording van Zijn aanwezigheid.

Ook in de gebeurtenissen om ons heen in de wereld ga je steeds meer dingen zien en beseffen wat er zich nu afspeelt.
En ja, je moet sterk zijn en je heb Gods hulp hiervoor nodig om het in te zien en om je ertoe te zetten om je Bijbel regelmatig te pakken.

Maar geloof me wat ons betreft was en is het dat zeker waard.
Steeds meer zien we mensen die zoekende zijn, steeds meer komen gesprekken over het geloof uit op politiek of gesprekken over politiek die uitkomen op het geloof.

Zelfs in de politiek en media zijn de rollen gedraaid, Jensen vraagt zich af of het CDA en christenuni weer de C kan gaan uitdragen, Baudet krijgt steeds meer interesse in het christelijke geloof, Wilders wil terug naar de joods-christelijke grondslag.


De burgers schreeuwen bijna om terug te gaan naar onze oude normen en waarden. De mensen voelen zich reddeloos verloren. Duitsland Finland Zweden half Europa staat op zijn kop, Engeland is uit de EU, Frankrijk heeft al ruim een jaar protesten tegen hun eigen regime…. Europa staat in de brand!

Joden zijn hun leven niet meer zeker en kunnen niet ongestoord veilig over straat, de christenvervolgingen is sterk aan het groeien, meisjes, dames zijn hun leven niet meer veilig, jongens worden zomaar aangevallen…..


En wat doet de kerk?


Zing voor de lol nog eens opw. 244 en denk eens na wat we zingen…. Lees de Psalmen 1 en2 nog eens. Troost je Psalm 2 eindigt heel mooi “zij die hun vertrouwen op Hem stellen zijn gelukkige gezegende mensen.”

Weesmoedig vertrouw op God.
Mirjam


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.