Tegeltjes wijsheid

Gepubliceerd op 17 maart 2020 om 21:45

Tegeltjes wijsheid

 

Een mens lijdt nog het meest
om het lijden dat hij vreest
(Doch dat nooit op komt dagen
zo heeft hij meer te dragen,
Dan God te dragen geeft.)


1 Korintiërs 10.13

U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: Hij geeft met de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan.


Is onze maatschappij nu niet juist in de ban van angst? De wc papier is ingeslagen, de schappen zijn leeg de mensen sluiten zichzelf op, allerlei vrijheden worden stopgezet, persoonlijke en sociale activiteiten lijken even niet meer te bestaan.


En eerlijk gezegd ben ik er ook ingestonken, ook ik ben meegezogen met de stroom en had in het begin de gedacht dat de overheid meer moest doen. Vooraf riep ik; ‘waarvoor sluiten ze de grenzen dan niet, om het virus buiten te houden, zet mensen die terug komen uit bepaalde gebieden in quarantaine, het lijkt wel of ze het virus expres in het land willen hebben.’


En nu, het virus is al lang en breed in het land, vele mensen zijn al besmet (zonder dat we echt weten om hoeveel mensen het gaat, omdat er niet getest word, maar bij steekproeven lopen de aantallen hoog op). De gemiddelde leeftijd bij de stergevallen ligt op 81 jaar, en ja natuurlijk, al betreft het je eigen geliefde of naaste is het heel zwaar om iemand te verliezen, maar realistische gezien is een gemiddelde leeftijd van 81 jaar zelfs nog vrij hoog voor een griepepidemie, en als je kijkt naar de hoeveelheid besmettingen en de aantal stergevallen zitten we op 2%.... en is dat met een andere griep epidemie dan lager? Anders? Of is hier meer aan de hand?


Misschien is de overheid wel te laks geweest en misschien is het allemaal onderschat. Had het ook anders kunnen lopen? Ik weet het niet, maar nu is het virus eenmaal al in ons land(en in de hele EU).
Inmiddels zijn er enorme maatregelen getroffen, de helft is op slot, scholen, sociale plekken, kerken, ov. De hele media en alle sociale “dingen” worden overheerst door de corona, het gaat nergens anders meer over.


En is dit allemaal nu echt noodzakelijk? Hebben deze maatregelen niet meer gevolgen dan dat de epidemie voor gevolgen zouden hebben? Is dit niet ordinaire angst-zaaierietisch?
Is een halve Lock down nu echt noodzakelijk? Zitten mensen nu niet in een spagaat, we moeten werken om de financiën rond te krijgen, tegelijk zijn onze kinderen nu wel thuis, en kunnen we niet werken. De opa’s en oma’s inschakelen is geen optie want ouderen zijn de “zwakkere” en die mogen dus niet teveel in contact komen met andere. En de buurvrouw en je vriendin moeten ook gewoon werken. Hoe lossen we dit allemaal op, zowel in de agenda dan financieel…..

Naar mijn idee zijn er nu heel veel gedupeerde zowel sociaal als financieel. Kan onze BV Nederland dit wel trekken? 


Wie heeft hier nu baat bij? De globalisten? Was er in de wereld niet een politieke ommezwaai bezig van links naar rechts? Werd er niet aan allerlei kanten getrokken naar rechts was links niet enorm aan het verliezen? Straks komen de verkiezingen er aan, heeft dit gevolgen voor ons stemgedrag?

En de banken stonden die niet weer op het punt om om te vallen? Als er niet iets groots zou gebeuren zou dan de maatschappij niet heel anders eruit komen te zien, zaten dezelfde mensen dan nog in het pluchezadel?

Is deze hele epidemie niet gebaseerd op angst? Angst om ziek te worden, angst om een ander te besmetten, angst om…?


In onze Nederlandse taal hebben we er een spreekwoord voor; Een mens lijdt het meest om het lijden dat men vreest.
Maar weet je wat de Joden zeggen.’ Ik ben voor niemand bang maar ik vrees voor de God van Israël.

-Vrees staat voor ontzag, eerbied en angst dat het mis kan gaan.-


Wat een verschil van spreekwoord, als we de bijbel erbij pakken staat het vol met teksten over angst.


Jesaja 41.10 Vrees niet, want Ik ben met u; zie niet angstig rond, want Ik ben uw God. Ik sterk u, ook ondersteun Ik u met mijn heilrijke rechterhand.

Psalm 56.4 Ten dage dat ik vrees, vertrouw ik op U.

Jozua 1.9 Heb Ik u niet geboden; wees sterk en moedig? Sidder niet en word niet verstrikt, want de Here, uw God, is met u, overal waar gij gaat.

Psalm 23.4 Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij, Uw stok en Uw staf die vertroosten mij

Spreuken 29.25 Vrees voor mensen spant een strik, maar wie op de Here vertrouwt, is onaantastbaar.

Eigenlijk staat de bijbel voor met troostende woorden, als je angstig bent kom naar de Here en Hij zal je vertroosten, Hij laat niet los.

Met dat in gedachten kunnen we de angsten van deze tijd aan of we nu angstig zijn om een virus of angstig om de krachten die ons in zijn macht proberen te krijgen of alle andere angsten….

Ga naar God en bid! Lees zijn woord, zoekt Hem, en er zal geen rede voor angst meer zijn. Mooi he. En we kunnen het, wij kunnen deze zware tijden aan, Want God heeft ons niet gegeven een geest van lafhartigheid, maar van kracht, van liefde en van bezonnenheid. ( 2 Tim 1.7)

 

Zullen we samen biddend afsluiten zoals er in Filippenzen 4. 6-7 staat.
Wees in geen ding bezorgd, maar laten bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God. En de vrede Gods, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten behoeden in Christus Jezus.

Wees moedig vertrouw op God

Mirjam


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.